Gode råd inden familien skal have hund

Når familien skal have hund for første gang, er det en god ide at gøre sig nogle overvejelser, inden den firbenede ven kommer hjem til familien.

Dels er det en god ide at familien får en hund, som passer rigtigt godt til familien som helhed, og de enkelte børn og voksne. Og dels er det synd for hunden, hvis det er en forkert race, og den derfor må forlade hjemmet og komme på internat. 

Den nye hund får også brug for forskelligt hundeudstyr, du kan finde kvalitetsudstyr her: Hundetilbehør

I det følgende kan du og familien læse nogle råd til hvad det er en god ide at undersøge mht. valg af race og opdrætter, inden I får hund:

Hvilken slags hund passer til familien?

Det er en god ide at overveje, hvilken slags hund I ønsker, og hvilket formål hunden skal have i familien? Der findes nemlig mange racer, og hver race har sine særlige egenskaber, temperament og behov. 

Der er stor forskel på en race, som f.eks. fungerer som jagtdyr, eller en lille selskabshund, som ikke har behov for meget aktivitet og motion. 

Derfor er det en god ide at søge viden om de forskellige hunderacer, f.eks. online eller i bøger med racebeskrivelser.

Overvej, om hunden passer ind i familiens hverdag?

Hvis hunden har behov for at blive luftet hver dag, måske på en længere gåtur, passer det så ind i jeres families vaner?

Er der små børn, som racen måske ikke passer så godt med? 

En ny hund skal lære familien at kende og finde sin plads i flokken. Har familien nok tid til f.eks. at tage en hvalp til hundtræning? Eller passer en voksen hund, som er trænet og velopdragen, bedre til jeres familie?

Alle disse spørgsmål kan I med fordel drøfte med en opdrætter med god erfaring og viden om racen. 

Find en god opdrætter, der går op i hundens trivsel og det rigtige match

Når familien har fundet den race, som passer godt, er det tid til at tage på besøg ved en opdrætter. Du kan danne dig et indtryk ved den indledende telefonsamtale, hvor en god opdrætter gerne interesserer sig for hvilken slags familie I er, og om hunden passer til jer og vil få det godt. 

På besøg ved avleren er det en god ide at vente lidt med at tage børn med, da børnene vil have svært ved at forstå, hvis det ikke lige er denne hund, der skal med hjem. 

På besøget kan I få et nærmere indtryk af opdrætteren og omgivelserne hundene vokser op i.

Er hundene f.eks. i et dejligt og stimulerende miljø, gerne i en familie? Eller er de opdrættet i hundebure? 

Sørg gerne for at møde moren til hvalpen, den skal selvfølgelig have et godt, venligt temperament. Underlig adfærd ved moderen kan derimod være et alarmsignal. Ser moren rask og sund ud? Er pelsen velplejet og skinnende? Hvalpene skal ligesom moren være sunde, raske, med fin pels og klare øjne.